Uw boom

Een boom is het mooiste als hij staat, groeit en door de seizoenen heen verandert.

Maar er zijn situaties denkbaar waarin een boom toch om moet; als de wortels de fundering beginnen aan te tasten, als de takken te dicht op het huis gaan groeien, als de boom rot vertoont etcetera.

Een andere situatie: u heeft uw kantoor met zorg uitgezocht en gerestaureerd. Uw tuin ligt er piekfijn bij, maar dan moet de blikvanger, een statige oude boom, omgezaagd worden omdat door ziekte de veiligheid niet meer gegarandeerd kan worden.

Een herinnering aan een boom die vele jaren een sieraad in uw tuin of omgeving was kan natuurlijk een foto zijn. Of zelfs een schilderij. Maar het grote voordeel van een schaal is dat je hem vast kunt pakken, dat je er van alle kanten naar kunt kijken en dat je de hele boom inclusief schors er in kan zien.

Ik maak graag zo'n schaal voor u, naar uw ontwerp of naar mijn eigen ontwerp.

Uw schaal

Een sieraad op uw tafel, een tastbare herinnering en een prachtige manier om naar uw boom te blijven kijken.

Ik maak de schaal die u wil hebben van uw boom. Strak of wulps, licht of donker, met of zonder schors, rond of juist kronkelig, dik, dun, glad en spiegelend of mat en ambachtelijk, in overleg kan het allemaal. Een schaal voor u zelf, of een schalen voor alle (klein-)kinderen...

Wat heb ik nodig

Ik gebruik stukken boom die iets hoger zijn dan de boom dik is. Dit betekent dat als uw boom 40 cm diameter heeft, dat ik graag stukken wil van 50 cm lang. Ik kan schalen tot zeker 150 cm diameter draaien, maar bij meet dan 60 cm graag even in overleg, want dan worden de stukken hout zo groot dat enige planning wel noodzakelijk is. Voor de maximale diameter van de schaal uit uw boom kunt u uitgaan van de diameter van het hout van de boom (dus zonder schors en bast) minus een paar centimeter voor de onregelmatigheid van de stam. Een boompje van 20 cm dik zal dus geen grote schalen opleveren.

Vers hout

Verder is het zo dat hout barst, als de boom dood is. Die barsten kunnen meestal niet onzichtbaar weggewerkt worden, tenzij door (veel) kleinere schalen te maken - het is dus van belang dat ik het hout zo vers mogelijk verwerk.

Ik wil graag een aantal stukken; hout is tenslotte geen plastic en je weet nooit wat je vanbinnen vindt of hoe het hout reageert. Als het enige stuk een spijker van 8 cm binnenin heeft, is het niet altijd mogelijk daar nog een schaal uit te maken. Soms ook wel, trouwens, met spannende effecten.

Verder is een stam die grotendeels verrot is niet meer te gebruiken, als het hout te zacht is, is het brandhout. Afhankelijk van wat voor schaal u wil, is hout uit een recht stuk stam of juist uit een vertakking nodig.

Doorlooptijd

Hou wel rekening met de doorlooptijd: voor een zuiver ronde schaal begint dat bij een jaar terwijl het hout droogt, voor een dunne schaal die vervormt of een schaal met natuurrand duurt het ongeveer een maand.

Vragen

Heeft u vragen? Neem dan vooral eens contact op!