Garantie

Uw schaal is opgebouwd uit een levend product: hout.

Als u de schaal goed onderhoudt, zal er niets mee misgaan. Omdat echter de eigenschappen verschillen per schaal en ik dus ook niet kan weten hoe een schaal in de loop der jaren reageert, luidt de formele garantie als volgt:

Elke schaal is gegarandeerd brandbaar.

Uiteraard staan alle schalen al geruime tijd binnen en ben ik er van overtuigd dat ze niet barsten (of, als er al een barstje in zit, die niet verder gaat). Natuurlijk is het verstandig om even contact op te nemen als uw schaal plotseling barsten vertoont of een sterke verkleuring optreedt. Tevreden klanten zijn voor mij ook heel belangrijk. In de praktijk is er nog nooit een schaal met klachten terug gekomen.

De prijs van een schaal

Allereerst de vraag waarom de schalen verkocht worden?

Het antwoord daarop is dat om te beginnen niet alle schalen verkocht worden; soms ruil ik met liefhebbers, soms geef ik een schaal weg, vaak omdat iemand me een mooi stuk hout of boom heeft gegeven.

Daarnaast hangt er primair een prijs aan een schaal om aan te geven dat het een waardevol stuk handwerk is. Ik kan me voorstellen dat je een Ikea schaal (made in China) bij een wijziging in je interieur weg gooit, en dat lot wil ik niet voor mijn schalen; een schaal waar je een dag voor hebt vrij genomen om aan de andere kant van Nederland hout te halen, waar je een avond bezig bent geweest om uit een stuk boomstam een optimale schaal te halen en daarna een week lang elke dag gecontroleerd hebt of het drogen goed ging, en waaraan je daarna nog een paar uur aan het schuren bent geweest, bij zo'n schaal wil ik graag dat de eigenaar zich er van bewust is dat hij een uniek stuk natuur in handen heeft.

De simpelste manier om dat de bereiken is om er een prijs aan te hangen.

Daarnaast speelt zeker een rol dat er duur gereedschap nodig is om schalen te maken, en ook het schuurpapier bepaald niet gratis is en dat er in het proces veel momenten zijn waarop een klein foutje een mislukte schaal tot gevolg heeft (zie ook de 'Galerie Oeps').

De prijs hangt onder andere af van de zeldzaamheid van het soort hout, de risico's tijdens het draaien, de grootte van de schaal, de zeldzaamheid van de tekening van het hout en het aantal soorgelijke schalen dat barstte tijdens het drogen.